Text size
vrijdag, augustus 23, 2019

Bouw- en vastgoed

Na de bouwfraude leidde B_a_I in opdracht van een drietal ministeries een nationaal project om de cultuur in de bouwsector te helpen transformeren naar meer transparantie en integriteit. In dat kader hebben wij voor individuele bouwbedrijven opdrachten uitgevoerd, voor brancheorganisaties symposia en congressen georganiseerd en voor bouwopdrachtgevers gesprekken begeleid over samenwerken en integriteit waar alle partners in de samenwerkingsketen bij betrokken waren.  

 

U heeft als groepsdirecteur van van der Pol Infra regelmatig professionele contacten met de provincieambtenaren en soms ook met gedeputeerden. Er is een aantal opdrachten die u voor de provincie uitvoert. Voor de komende jaren zijn ambitieuze plannen gemaakt om de vaarwegen te verbeteren en uit te breiden. De plannen staan op de meerjarenbegroting. De gedeputeerde die dit beleidsveld in zijn portefeuille heeft is nieuw en onervaren. In zijn inwerkperiode leidt u hem op zijn verzoek langs de innovatieve waterbeheerprojecten die uw bedrijf in de provincie uitvoert. Het klikt tussen jullie. Na afloop wordt er wat gegeten en spreken jullie ook over persoonlijke zaken. Zijn dochter van veertien is dol op paarden en doet zelfs al mee aan springwedstrijden. U weet dat de algemeen directeur van uw bedrijf hele goede contacten heeft met het bedrijf dat de paardensport in Nederland sponsort en over twee maanden weer het prestigieuze en altijd uitverkochte Outdoor Gelderland organiseert. Wat doet U?

Dilemma's bespreken in uw organisatie. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of bel 0031 654 770 154

Bouw en vastgoed

E-learning bij Janssen de Jong

Voor bouwonderneming Janssen de Jong ontwikkelt Bouwen aan Integriteit in samenwerking met Procademy een e-learningmodule integriteit. De module is bedoeld om de kennis over integriteit in de organisatie te vergroten en om de bestaande kennis te toetsen. Het bewustzijn van het onderwerp wordt bevorderd door het bespreekbaar maken van dilemma's die zich kunnen voordoen in de werkzaamheden van de medewerkers. De module wordt in het eerste kwartaal van 2019 ingezet.

Einde van de middag

Integriteit in de bouw 

Directieteam GMB verkent dilemma's

In het directieteam van het bouwbedrijf GMB wordt geregeld gesproken over integriteitvragen. Het bedrijf heeft al vele jaren lang een professioneel beleid op het thema integriteit. GMB behoorde tot de koplopers in de branche in het proces om tot een cultuuromslag te komen naar meer transparantie en zekerheid voor de klanten. Het is belangrijk om de aandacht voor integriteit niet te laten verslappen. Zeker in een tijd van schaars werk en marges die kleiner worden, kunnen mensen of processen kwetsbaar worden voor verleidingen of voor waardeverlies. Het directieteam verkent aan de hand van actuele en relevante dilemma's waar mogelijke aandachtspunten liggen voor het bedrijf.

Net werken en netwerken

Dit onderzoek door de Nyenrode Business University gaat over de (zelf)perceptie van integriteit in de Nederlandse vastgoedsector. Wat denken de partijen van hun eigen en van andermans integriteit. Opmerkelijke uitkomsty: professionals in de Nederlandse vastgoedsector zijn optimistisch over de integriteit van hun eigen organisatie......maar niet over de integriteit van de sector als geheel!! Blijkbaar hebben de anderen het altijd fout gedaan. Met name handelaars, makelaars, projectontwikkelaars en taxateurs krijgen van de insiders onvoldoendes voor integriteit.

Conclusie: er is werk nodig om het onderlinge respect en begrip te versterken

MKB moet in beeld blijven

De aanbestedingen van de lokale overheden (Provincies en gemeenten) lijken steeds meer te gaan naar de grote bedrijven, terwijl het voor de lokale economie van groot belang is dat MKB bedrijven uit de regio kunnen blijven meedoen. Zij hebben vaak meer kennis van de lokale omstandigheden en een grotere betrokkenheid bij de werken die worden uitgevoerd. Bouwen aan Integriteit begeleidt bijeenkomsten tussen bouwers en publieke opdrachtgevers over eerlijk en integer aanbesteden. De provincie Overijssel organiseerde samen met Schagen Infra en Bouwen aan Integriteit een ervaringsdag waarop vertegenwoordigers van de provincie en de grote steden daarbinnen in gesprek gingen met vertegenwoordigers van de MKB-infra bedrijven. Leidende vraag was "Hoe hou je het infrawerk bereikbaar voor het regionale MKB? Zie hier het programma en het verslag.

Pagina 1 van 2