Text size
donderdag, april 18, 2019

Onderwijs

In het onderwijs kan het bewustzijn groeien over de omgang met integriteit. Er zijn veel opzienbarende kwesties geweest de laatste tijd, met name in het HBO. Risico's zijn er volop, individuele organisatie besteden daar zorg aan, maar doen dat vaak het liefst in eigen vertrouwde kring. Bouwen aan Integriteit werkt (vooral) aan initiatieven om sectorbreed de strategische discussie over integriteitontwikkeling te stimuleren. 

Je bent teamleider bij het ROC in de regio en voelt je sterk met je werk verbonden. Jonge mensen helpen zich te ontwikkelen is een prachtig beroep. Je stimuleert je mede-docenten om net zo betrokken te zijn als jij. In één van de moeilijke klassen zit een studente die een een zware tijd meemaakt. Ze heeft schulden omdat ze voor haar ouders die alcoholisten zijn in de bres moest springen en ze heeft een nog jong kind dat ze alleen opvoedt. Je ziet dat ze erg gemotiveerd is om de opleiding af te maken en om iets te bereiken in het leven. Maar ze is vaak afwezig, omdat ze moet bijverdienen en omdat de goedkope oppas niet altijd komt opdagen. Omdat ze al erg veel afwezig is geweest, loopt ze het risico dat de studiefinanciering wordt stopgezet bij nog meer verzuim. Kort voordat haar stageperiode bij een reclamebureau begint kan ze bij haar oom een week werken in de horeca en daarbij veel geld verdienen om de schulden af te lossen. Ze vraagt je om de formele datum van de ingang van de stage een week te antidateren. Wat doe je?

Dilemma's bespreken in uw organisatie. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of bel 0031 654 770 154

Onderwijs

Integriteit bespreken LMC

Bij de Rotterdamse onderwijsinstelling LMC is de voormalige voorzitter van het college van bestuur onderwerp van een fraudeonderzoek. Er zijn onregelmatigheden geconstateerd in de aanbesteding van diensten onder zijn leiding. Belangenverstrengeling en zelfverrijking waren daarbij aan de orde. De organisatie is geschrokken van de gebeurtenissen en vraagt zich af hoe het heeft kunnen ontstaan en vooral hoe dergelijke praktijken in de toekomst kunnen worden voorkomen. Om die vragen te beantwoorden is het nodig opnieuw met elkaar in gesprek te gaan over integriteit en wat dit concreet betekent in de organisatie. Bouwen aan Integriteit begeleidt deze gesprekken.